Nieuwe contracten verhoogt kans omkoping

9 May 2017 10:21am
Contract

Belofte van nieuwe contracten verhoogt het risico op de bestrijding van omkopingEenderde van de bestuurders van bedrijven zou steekpenningen aanbieden om nieuwe contracten te winnen, volgens het EY Fraud Survey 2017. Uit de enquête blijkt dat het risico op omkoping en corruptie sterk verschilt tussen landen, wat de noodzaak benadrukt van een op risico gebaseerde due diligence en monitoring.
Survey onthult 'significant' corruptie risico
Het EY Fraud Survey is gebaseerd op 4.100 interviews gehouden tussen november 2016 en januari 2017, met mensen uit 41 landen en gebieden in Europa, India, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De ondervraagden werken voor grote bedrijven in sectoren waaronder financiële diensten, de overheidssector, gezondheidszorg, extractieve industrieën en retail.

De auteurs van het rapport vonden dat een 'significant percentage' van de medewerkers die ze interviewden zeiden dat ze onethisch gedrag zouden kunnen rechtvaardigen om een bedrijf of hun persoonlijke inkomsten te verbeteren. Uit het onderzoek bleek ook dat:
* 33 procent van de bestuurders of senior managers zegt dat ze het goed vonden om cash geld te geven om bepaalde zaken te winnen of te behouden.
* 77 procent erkent dat het, om een bedrijf te helpen overleven, onethisch gedrag goedkeurt.
* 52 procent meldt bezorgdheid of informatie te hebben over wangedrag in hun land
* 51 procent gelooft dat corrupte praktijken gemeengoed zijn in hun land.
De auteurs van de enquête maken zich zorgen over de houding van 25-34 jarigen tegen omkoping en corruptie. Terwijl omkoping en corruptie historisch gezien als een noodzakelijk onderdeel van zakendoen werden beschouwd, verwachtten de onderzoekers dat, in de tijd van complianceprogramma's en anti-corruptie training, jongere werknemers een meer heldere aanpak zouden kiezen. Verrassend is dat een kwart van 25-34 jarigen geïnterviewden zeiden dat zij het rechtvaardigen om cash geld te betalen om zaken te winnen of te behouden, tegenover 12 procent van alle andere werknemers. Het lijkt er dus op dat de komende generatie zakelijke leiders gevoelig blijft voor omkoping en corruptie.Corruptierisico's variëren per land


Uit het onderzoek blijkt dat het risico op omkoping en corruptie sterk verschilt tussen landen. In Nederland zei 28 procent van de geïnterviewden dat omkoping of corrupte praktijken veel voorkomen in het bedrijfsleven. In het Verenigd Koninkrijk is dit 25 procent en in Frankrijk 28 procent. Denemarken, Noorwegen en Finland hadden het laagste waargenomen corruptierisico met respectievelijk 6 procent, 10 procent en 16 procent. Dit in tegenstelling tot de geïnterviewden in Oekraïne, Griekenland, India en Egypte, waarvan meer dan 75 procent zegt dat corruptie in het bedrijfsleven wijdverspreid is.

Behoefte aan op risico gebaseerde due diligence

Een op risico gebaseerde aanpak van due diligence wordt steeds meer erkend door regelgevers en bedrijven, als de beste manier om het risico van omkoping en corruptie te managen. Vorig jaar heeft de Britse Financial Conduct Authority gevraagd aan banken om een op risico gebaseerde aanpak aan te nemen als ze overwegen om zaken te doen in een sector of regio met een hoog risico op corruptie. De FCA zei dat banken zich niet volledig uit een risicogebied of sector zouden moeten terugtrekken, maar dat ze elk risico adequaat moeten managen. Vorig jaar introduceerde de International Standards Organization de ISO 37001, een wereldwijde standaard die organisaties en bedrijven kunnen gebruiken om hun anti-omkoping en corruptie-compliance-procedures te certificeren. Het vraagt bedrijven om due diligence uit te voeren naar een niveau dat "redelijk en evenredig" is tegen het risico van corruptie.

Een studie zoals het EY Fraud Survey dient het belang van het ontwikkelen van een nalevingscultuur die naar de bestuurskamer en naar individuele medewerkers doordringt en welke wordt aangevuld met een effectief risico-gebaseerd due diligence-proces. Door te concentreren op hoge risicocategorieën, zoals landen of gebieden die slecht scoren op indexen zoals de Fraude Survey of Transparency International's Corruption Perception Index, zijn bedrijven beter in staat om omkoping en corruptie effectief te beperken.

Lees hier meer over onze nieuwste tool voor risico gebaseerde due diligence.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: 020 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op LinkedIn of Twitter
  • Ga naar nieuws voor interessante artikelen, whitepapers en blogs